Ball Valves

بال ولوها قیمت کمتری نسبت به ولوهای گلاب دارند و در سایزهای بالا محدودیت آب بندی ولوهای گلاب را ندارند. از نظر محدودیت سایز نیز مقادیر بالاتری دارند زیرا گلاب ولو معمولا بیشتر از 24 اینچ ساخته نمی شود. بال ولوها از زاویه 0 تا 90 باز یا بسته می شوند و معمولا رابطه درصد بازشدگی آنها با نسبت عبور فلو مطابق با جدول زیر است.
Ball-Valves (2)
شیرهای توپی از جمله شیرهای قطع و وصل جریان با چرخش ۹۰ درجه‌ای (ربع‌گرد) هستند که عمر طولانی، دوام بالا و آب‌بندی قابل‌قبول‌ از علل پرکاربرد بودنشان می‌باشد. این نوع شیرها از طریق باز کردن توپی‌ای که در وسط آن‌ها فضای بازی وجود دارد وظیفه هدایت و تنظیم انواع مختلف سیالات را بر عهده دارند.ولوهای بال تا 56 اینچ ساخته می شوند. البته Rating ولوهای بال محدودیت دارند و معمولا حداکثر 300 یا 600 می باشد درصورتیکه برای ولوهای گلاب rating برابر 1500 و 2000 نیز موجود می باشد.
از نظرشکل Body پنج مدل Ball Valve وجود دارد.
  • Single Body
  • Tree-piece body
  • Split body
  • Top entry
  • Welded
تفاوت آنها در چگونگی تولید و اسمبل قطعات تشکیل دهنده خصوصا قطعه نگه دارنده توپی است. در ولوهای 3 تکه امکان تعویض seat, gland packing  بدون باز کردن ولو از خط وجود دارد و این ولوها قابل تعمیر می باشند. در ولوهای یک تکه این امکان وجود ندارد.
چنانچه مساحت مجرای عبور سیال، از مساحت خط لوله کوچکتر باشد(Reduce Bore)نامیده می‌شود. در حقیقت نوع طراحی داخل بدنه و اندازه مجرای عبوری به گونه‌ای است که در حالت باز نیز باعث افت فشار در مسیر می‌شود. این کاهش مساحت کانال جریان در صورت طراحی غلط، بروزاغتشاش و تلاطم در جریان سیال را در پی خواهد داشت.
همچنین اگر مساحت مجرای عبور سیال، دقیقاً برابر با مساحت خط لوله باشد(Full Bore)نامیده می‌شود.
شیرهای توپی Trunnion Mounted و Floating Ball:
شیرهای توپی از نقطه نظر مهار توپی درون بدنه به دو گونه Trunnion Mounted و Floating Ball تقسیم می‌شوند.
Floating Ball:
در این نوع شیرها، توپی یا بال فقط از سمت بالا مهار شده و توپی می‌تواند توسط جریان سیال کمی در مسیر جریان بازی کند. این نوع شیرها برای فشارهای کاری پایین‌تر طراحی می‌شوند.
Trunnion Mounted:
در این نوع نصب، توپی از بالا و پایین مقید شده و فقط قادر به دوران است. دو عدد حلقه با شیارهایی که درون آن‌ها تفلون جهت آب‌بندی قرار دارد-که به آن سیت-رینگ می‌گویند- در دو طرف توپی قرار دارند که توسط فنرهایی که در پشت این سیت رینگ‌ها هستند به بال فشرده می‌شوند. این نوع شیرها مناسب فشارهای کاری بالاتر بوده و معمولاً قابلیت double block and bleed  دارند. به این معنا که شیر در دو سمت بال کاملاً مستقل آب بند بوده و اگر هر سمتی از خط دارای فشار باشد جریان معکوس نمی‌تواند شکل بگیرد. سوراخ کوچکی در وسط شیر به نام «پورت درین یا تخلیه» وجود دارد که می‌توان از ان شیر را تخلیه کرد یا در اصطلاح bleed گرفت.
Ball-Valves (3)
BW (Butt Welded Connections):
در اتصال جوشی دو انتهای ولو به لوله جوش داده می شود. استاندارد ولو B16.25 می باشد.
Ball-Valves-02
ابعاد اتصال جوشی بر اساس استاندارد B16.25 در شکل زیر نشان داده شده است.
Ball-Valves (1)
Threaded Connection:
اتصال به صورت رزوه می باشد. رزوه می تواند NPT و یا BSPP باشد که استانداردهای آن به ترتیب برای مثال  Ansi B1.20.1 و ISO 228 می باشد.
Ball-Valves-01
استاندارد Ansi B1.20.1 که برای رزوه NPT می باشد. در شکل زیر نمونه ای از ابعاد استانداردی آن نشان داده شده است.
Ball-Valves (2)
استاندارد ISO 228 و یا  برای ابعاد رزوه BSPP می باشد. ابعاد آن به صورت شکل زیر است.
Ball-Valves (4)
ابعاد مورد نظر در این استاندارد در شکل زیر نشان داده شده است.
Ball-Valves (1)
اتصال فلنچ:
اتصال فلنچ بر اساس استاندارد Flange که B.16.5 و RACE FACE که En1092.1 می باشد. برای کلاسهای مختلف فشار و دما ابعاد فلنچ متفاوت می باشد. در شکل زیر ابعاد فلنچ بر اساس B16.5 در کلاس 150 نشان داده شده است.
Ball-Valves (5)
برای Race Face فلنچ از استاندارد EN 1092-1 استفاده می شود. در شکل زیر برای فشار 16 بار ابعاد فلنچ 16 بار نشان داده شده است.
Ball-Valves (6)

شرکت آریا فرتاک نویان نمایندگی شرکت های معتبر در خصوص بال ولو را دارا می باشد.

آماده طراحی و مهندسی شیرهای مورد نیاز بال ولو می باشد.